Het berkenstamproject: een project van iedereen!

04 augustus 2022

Wat begon als een idee, bleek uiteindelijk een schot in de roos voor veel bewoners van Landgoed Groot Bijstervelt. Lees hier het verhaal over de berkenstammen die langzaam werden omgetoverd tot berkenmannetjes.

Op jacht naar de juiste stammen

Landgoed Groot Bijstervelt heeft een heel scala aan mooie bomen staan. Dagelijks zorgen tuinmannen voor onderhoud van de tuin. Zo blijft het landgoed netjes. Uiteraard komt er zo nu en dan grof snoeiwerk aan te pas. Deze ronde waren de berkenbomen aan de beurt. Met de takken en stronken van de berkenbomen wisten activiteitenbegeleidsters van het Klooster wel raad. Ze stuurden bewoners op pad met de opdracht: verzamel zoveel mogelijk berkenstammen. Met een volle kar kwamen ze terug. De volgende fase kon beginnen.

Houtbewerking door de mannen

Tijdens de maandelijkse mannenmiddag ging een auto vol enthousiastelingen richting de zagerij. Daar werden de berkenstammen, onder toezicht van de heren, in de juiste vorm gezaagd. Het grove werk was gebeurd en de heren hadden een fantastische dag achter de rug.


Het schilderen kon beginnen!

Onder het genot van een kopje koffie of thee met natuurlijk iets lekkers, ging weer een andere groep fanatiek aan de slag met kwast en verf. De berkenstammen werden voorzien van een witte baard en rode puntmuts. Twee dames met een hele vaste hand maakten het geheel nadien af door er ogen, een mond en een neus op te tekenen. Tijd om te drogen! En daarna kon de inpakploeg aan de slag.

Het succes van de berkenmannetjes

Het doel van het berkenstamproject was om er een deelproject van te maken. Samen één product maken om het uiteindelijk te verkopen tijdens de jaarlijkse zomermarkt. Het project is ontzettend geslaagd. Naast een flinke verkoop van de berkenmannetjes – want deze naam hebben ze gekregen – heeft iedereen er ontzettend veel plezier aan beleefd. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar. En dankzij het gemaakte fotoboek, kan iedereen er nog eens met veel plezier naar terugkijken.

berkenstamproject

berkenstamproject 3